Kuinka tunnistat oikeasti hyvän kiinteistönvälittäjän? Mitä kannattaa ottaa huomioon kiinteistönvälittäjää valitessa? Ota Kustin ja Velin vinkit huomioon kilpailuttaessasi asunnonvälittäjiä!
"Mä mitään kiinteistönvälittäjää tarvitse, myyn itse."
Tuon toteamuksen takana on ehkä ripaus ylimielisyyttä ja varmasti yli 90 % tietämättömyyttä.
Kovin moni kotinsa myyntiä miettivä ei tule ajatelleeksi, mitä kaikkea on huomioitava ja tehtävä konkreettisesti, ennen kuin päästään tilanteeseen, jossa raha ja avaimet vaihtavat omistajaa.
Henkinen päätös myydä oma asunto lienee se ensimmäinen askel, jotta asia ylipäänsä edistyy.
Seuraavaksi on tehtävä se toinen valinta, miten myyn asuntoni?
Myynkö itse vai valitsenko ”kevytvälittäjän” joka tekee jotain, mutta mitä? Kuinka hinnoittelen asuntoni? Mistä löydän ammattitaitoisen ja luotettavan välittäjän jos sellaiseen päädyn? Miten on kuluttajansuojan laita? Entäpä asiakirjat?
Paljon on mietittävää.
Ammattitaitoinen ja kokenut kiinteistönvälittäjä hyödyntää laajaa verkostoaan
Itse myyminen saattaa kuulostaa helpolta: mitäs siinä, kuvia vaan nettiin ja isännöitsijäntodistusta ostajalle kouraan.
Kuitenkin ensivaikutelman luominen, eli juuri ne 3 ratkaisevaa ensimmäistä sekuntia asuntoportaaleissa, on se kriittisin hetki, jolloin ostaja päättää joko kiinnostua kodistasti tai pahemmassa tapauksessa svaipata sen suoraan "ei-ainakaan-tätä"-listalle.
Ammattivalokuvaajan (ja nimenomaan asuntovalokuvauksen ammattilaisen) käyttö on ainoa oikea tie varmistaa se, että asunto herättää mielenkiintoa. Tietenkin ennen kuvaamista pitää olla jotain valmiina mitä kuvataan.
Hyvän kiinteistönvälittäjän paras ystävä on sisustusarkkitehti, eikä siis isännöitsijä, se on nimittäin toiseksi paras. Kyllä ”Pike tai Make” varmasti osaavat sijoitella tyynyt sohville, kun heillä itselläänkin on niin kaunis koti mutta koulutettu sisustusalan ammattilainen näkee koko tilan aivan uudella tavalla ja saa kodin arjen piiloon ja pyhän esiin.
Sanoin siis sisustusarkkitehti ja luit aivan oikein. Me emme myy sinun kotiasi, vaan unelmaa jollekin toiselle, ja siksi satsaamme osaamiseen sisustamisessa. Laadukas esitemateriaali on kotisi käyntikortti ja hyviin myyntikuviin satsaaminen on tärkeä osa asunnon markkinointia uusille potentiaalisille ostajille.
Mitä hyvä kiinteistönvälittäjä sitten oikein tekee?
Hyvä kiinteistönvälittäjä on tehnyt kanssasi sopimuksen kotisi myynnistä. Hän on perustellut myyntihinnan ja tehnyt markkinointisuunnitelman kotisi myynnin edistämiseksi.
Hän on tilannut isännöitsijältä kaikki tarvittavat asiakirjat, kuten isännöitsijäntodistuksen, viimeisimmän vahvistetun tulos- ja taselaskelman, yhtiöjärjestyksen, hallituksen korjaustarveselvityksen (LTS-PTS), energiatodistuksen, sekä asunnon pohjapiirroksen (joka useinkaan ei pidä yhtä todellisuuden kanssa vaan pitää piirtää uudelleen ja puhtaaksi).
Lisäksi hyvä kiinteistönvälittäjä on LUKENUT kaikki nämä dokumentit.
Sitten haastatellaan isännöitsijää. Hyvän välittäjän toiseksi paras kaveri siis. Jaa miksi haastatellaan? Sitä kutsutaan selonottovelvollisuudeksi.
Isännöitsijä on taloyhtiön ”toimitusjohtajana” läsnä hallituksen kokouksissa, sekä yhtiökokouksissa ja omaa näin arvokasta tietoa keskusteluista, joissa linjataan taloyhtiön tulevaisuutta. Hän tuntee yhtiön ja osaa kertoa yksityiskohtaisesti, miten vaikkapa yhtiön korjaussuunnitelma on toteutunut, onko yhtiössä riitoja jostain asiasta tai muuta arvokasta tietoa, josta on ostajalle apua, kun hän tekee ostopäätöstään.
Ostajalla on myös itsellään selonottovelvollisuus, kun hän tutustuu ostettavaan asuntoon, ja hänen tulee ainakin käydä paikan päällä. Tai no, onpa joku joskus ostanut asunnon sitä koskaan etukäteen näkemättä...
Hyvä kiinteistönvälittäjä herättää luottamusta ja vakuuttaa ostajan
Yksi itsemyynnin haasteista on, että ostajat eivät välttämättä halua tai uskalla keskustella asuntokaupasta suoraan myyjän kanssa. Kiinteistönvälittäjä onkin oiva apu kun halutaan luoda neutraali myyntitilanne eikä asuntoon liity tunnesidettä.
Hyvä kiinteistönvälittäjä järjestää asuntoesittelyt ja esittelee asunnon mieluummin yksityisesittelyin, varaten asiakkaalleen aina riittävästi aikaa. Asiakas voi tuolloin rauhassa tutustua asuntoon, hän näkee kaikki yhtiön tilat, saunat, pesulat, sekä varastotilat. Lisäksi keskustelu on vapaampaa, kun asiakas voi kertoa välittäjälle tilanteestaan muiden kuulematta. Ja jättää tarjouksen.
Tietenkin pidämme myös julkisia esittelyitä mutta meillä 9 kauppaa kymmenestä syntyy yksityisesittelyistä.
Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa myös vastata asiakkaan kiperimpiinkin kysymyksiin ja vakuuttaa potentiaalisen ostajan ammattitaidollaan. Tarjousneuvottelu onkin sitten oma taiteenlajinsa, siitä seuraavalla kerralla.
Hyvän kiinteistönvälittäjän tuntomerkit
Kun valitset kiinteistönvälittäjää, huomioi seuraavat hyvän välittäjän tuntomerkit:
LKV-tutkinto
Vaikka asunnonvälittäjän työ näyttäisi ulkopuolisen silmin helpolta hommalta, vain 30-40% läpäisee virallisen LKV-kokeen. Kiinteistöalalla toimii paljon epävirallisia välittäjiä, ja koska ammatissa vaaditaan vankkaa tietoa alati muuttuvista lakipykälistä, tulee sinun käyttää vain LKV-tutkinnon suorittanutta laillistettua kiinteistönvälittäjää.
Selkeä markkinointisuunnitelma
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa pukea asuntosi parhaat puolet sanoiksi, jotka vakuuttavat potentiaaliset asiakkaat tulemaan katsomaan kohdetta paikan päälle. Siispä sinun kannattaa pyytää asuntosi myyntiä varten markkinointisuunnitelma, jossa käy ilmi mitä välittäjäsi, jonka olet palkkaamassa, aikoo tehdä myydäkseen asunnon parhaaseen hintaan ja suhteellisen pian.
Referenssit ja aiemmin myydyt kohteet
Kiinnitä huomiota kiinteistönvälittäjäkandidaatin aiemmin myytyihin kohteisiin, sekä asiakkaiden suosituksiin. Tunnistat hyvän kiinteistönvälittäjän positiivisesta asiakaspalautteesta ja sinun kannattaakin seurata, millä tahdilla välittäjä myy asuntoja. Haastattele ainakin kolmea ehdokasta ennen kuin teet päätöksen ja kysy paljon. Varsinkin perustelut välittäjän esittämälle hinnalle ovat tärkeää selvittää ennen toimeksiannon tekemistä. Voit halutessasi myös käydä asuntonäytöillä ja tarkkailla, miten välittäjä toimii näyttötilanteissa.
Aluetuntemus ja hinta
Alueen tarkka tuntemus on yksi kriteereistä, jolla erotat hyvän kiinteistönvälittäjän huonosta. Hyvä välittäjä tuntee lähialueen palvelut, ja osaa kertoa ostajalle tarkemmin alueen tulevasta kehityksestä. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa myös arvioida asuntosi hinnan realistisesti. Jos välittäjän palkkio on hämmentävän edullinen ja hänen hinta-arvionsa mielestäsi korkea, jätä keskustelu siihen.
Some presenssi ja aktiivisuus
Hyvä kiinteistönvälittäjä on aktiviinen sosiaalisessa mediassa ja markkinoi asuntoasi käyttäen eri sosiaalisen median kanavia apunaan. Panosta siis välittäjään, joka vastavuoroisesti panostaa sinun asuntosi markkinointiin tuoden sen parhaat puolet esille eri kanavissa.
Mukava, rento ja hauska asenne
Hyvä kiinteistönvälittäjä on aina asiakasta varten. Valitse välittäjä, joka on mukava ja kohtelias, täsmällinen, sekä kommunikoi sujuvasti ja omaa rennon ja hauskan asiakapalveluasenteen. Katso kokonaisvaltaisesti ja objektiivisesti kuinka laajaa ja laadukasta palvelua välittäjäehdokkaat todellisuudessa tarjoavat ja vertaile eri välittäjiä, mutta muista myös kiinnittää huomiota fiilikseen.
Asunnonvälitys kun kuitenkin tapahtuu ihmiseltä ihmiselle.
Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin, mutta kerromme mielellämme lisää, kun tavataan! Jos satut etsimään hyvää kiinteistönvälittäjää, tiedät kehen ottaa yhteyttä.
Siihen asti… #kustijavelimyy
Комментарии