Välillä välittäjäkin joutuu tilanteeseen, jossa asiakkaan kysymys saattaa tulla ns. ”puun takaa” ja yllättää täysin.
Näin kävi viime viikolla, kun ostaja kysyi, voisiko asentaa parvekkeelle Tandoori-uunin.
Avotulen teko on ainakin kielletty, mietin. Tilinpäätöstiedoissa oli myös maininta, että yhtiökokous oli päättänyt kieltää parvekkeilla sähkögrillien käytön.
Näillä tiedoilla varustettuna vastasin kieltävästi asiakkaan kysymykseen, mutta kerroin voivani tiedustella asiaa yhtiön isännöitsijältä, välittäjän toiseksi parhaalta kaverilta. Tällä kertaa kyseiset ostajat eivät kuitenkaan edenneet asiassa tarjoukseen asti, joten asia jäi sillensä.
Tällaiset poikkeukselliset kysymykset ovat kuitenkin melko harvinaisia ja useimmiten asiakkaiden mielen päällä pyörivät samat kysymykset. Siispä päätimme tässä blogissa vastata yleisimpiin välittäjältä kysyttyihin kysymyksiin.
Usein kysytyt kysymykset
1. Miksi asunto on myynnissä?
Potentiaalinen ostaja haluaa hyvin usein tietää, miksi myyjä on myymässä asuntoa.
Yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa, sillä jokainen kohde ja myyjä on uniikki.
Usein toimeksiantajan, eli myyjän elämäntilanne muuttuu, kun koti menee myyntiin. Me suosimme aina avointa linjaa ja kerromme suoraan myyjän tilanteen, tietenkin myyjän luvalla.
Syynä muutokseen voi olla erotilanne, puolison kuolema, lasten muutto pois lapsuudenkodista, muutto ulkomaille tai vaikka vain halu vaihtaa maisemaa.
Syy muuttoon voi tietysti myös olla myyjän yksityisasia, jota kunnioitamme.
Tästä ei siis pidä hämmästyä tai kysyjän loukkaantua, sillä näin saattaa todella käydä, jos esimerkiksi pörssiyrityksen johtaja on muuttamassa ulkomaille ja mahdollisesti menossa töihin toiseen yritykseen. Vastauksellamme on tällöin suurikin merkitys, emmekä halua lukea siitä 7-päivää -lehdestä.
”Joo, tässä kohteessa on sädesieni- ja rottaongelma - siksi myydään…” No ei!
Koskaan ei ole kuitenkaan tullut sellaista tilannetta vastaan, jossa syynä muuttoon olisi ollut asunnon vika tai vaurio.
Nämä asiat selvitämme jo toimeksiannon tekovaiheessa, kun täytämme huoneiston selostusliitteen. Melko hankala on sellaista asuntoa myydä edelleen, jossa on jotain vialla.
2. Onko myyjällä jo uusi koti hankittuna?
Kuulemme myös usein kysymyksen ”Onko myyjällä jo uusi koti hankittuna?”
(LUE: "Jaahas, nämä ovat nyt kahden asunnon loukussa, jätän sikahuonon tarjouksen.")
Tällaisissa tilanteissa me hinnoittelemme myyjän kanssa asunnon jo lähtökohtaisesti siten, että kaupat syntyvät nopeasti. Nykyisillä saumarahoitusinstrumenteilla ei 6-8 kk myyntiaikakaan vielä vie myyjää perikatoon.
USA:ssa käytetään yleisesti termiä: Motivated Seller, pitäisiköhän ottaa käyttöön myös meillä?
3. Onko kohde ollut kauan myynnissä?
"Onko tämä ollut kauan myynnissä" - kysymys on myös yksi suosikeistamme.
”Juu kyllä, tämä kohde oli edellisellä välittäjällä 4 kuukautta, tervetuloa ensiesittelyyn. Nyt myymme korjatulla hinnalla, Motivated Seller!"
Tässäkin tapauksessa tulee luonnollisesti ottaa huomioon se, että asunnon myyntiaikaan vaikuttavat lukuisat eri tekijät, kuten esimerkiksi:
Sijainti
Asunnon koko
Kunto
Tehdyt ja tulevat remontit
Hinta
Myyntiaika ison vanhan omakotitalon kohdalla, joka sijaitsee kaukana palveluista on todennäköisesti pidempi verrattuna vastaremontoituun kerrostalokolmioon kasvukeskuksen lähellä.
Siispä kunkin asunnon oikeanlainen hinnoittelu on tärkeää alusta asti.
4. Mitkä ovat tulevien remonttien kustannukset?
Taloyhtiön kuntoon ja tuleviin korjaustarpeisiin kiinnitetään nykyisin runsaasti huomiota ja usein kysytys kysymykset liittyvätkin usein LVIS -saneeraukseen. Myös jo suoritetut korjaustoimet kysytään lähes aina ja pitääkin kysyä.
Onneksi asunto-osakeyhtiölakiin kirjattiin taloyhtiön hallitukselle velvoite korjaustarveselvityksen tekemiseen, jolloin nämä tiedot saamme isännöitsijäntodistuksen liitteenä.
Lähestyvän putkiremontin kustannuksia kysytään myös, vaikka hankesuunnittelua ei olisi aloitettukaan.
Nyrkkisääntönä meillä on aina- ”mieluummin överit kuin vajarit”, eli kerromme asiakkaille, että kannattaa varautua n. 1000-1200 €/m2 kustannuksiin, jotta ei tule yllätyksiä.
Tämä tietenkin vain, jos ei ole mitään olemassa olevaa tietoa tai tehtyjä päätöksiä. Lopputulema voi sitten yllättää hyvinkin positiivisesti.
5. Kuinka asunnon arvo tulee kehittymään?
Huoneiston arvon kehittymiseen voimme vastata taaksepäin katsomalla; viimeisen kymmenen vuoden
hintakehitys tässä yhtiössä on ollut X%.
Tässä meitä auttaa KVKL:n (alan kattojärjestö) kauppahintatilasto, johon on tilastoitu alan suurimpien toimijoiden toteutuneet kauppahinnat.
Mikäli alueelle on tulossa merkittäviä infrahankkeita, kuten kauppakeskus, metroasema tai koulu, on näillä tietenkin merkityksensä hintakehitykseen.
Jos haluat tietää kotisi tilastoihin perustuvan arvon, soita meille ja saat alueen yleiseen hintakehitykseen perustuvan arvion puhelimitse.
Jos haluat tarkan arvion asunnostasi, tilaa maksuton arviokäynti!
Lisäksi on omat kysymyskategoriansa – puhumme nyt ostajista – hieman karrikoiden ja löyhästi ammattikuntiin viitaten:
Juristi - yhtiöjärjestyksen sisältö, vastuunjakotaulukko
Insinööri - detaljikysymyksiä mm tietoverkosta, datanopeudesta
Vuorotyöntekijä - äänieristys, minkälaisia naapureita?
Talouspäällikkö - tilinpäätös, tulos ja tase ja liitetiedot
Kaikki ammatit - onko tilaa kahdelle autolle? (Autopaikkajonotilanteen voisi isännöitsijä mielestämme merkitä aina automaattisesti.)
Melko harva asiakas on kuitenkaan aidosti kiinnostunut yhtiön taloudellisesta tilanteesta, jota Kustin kanssa hieman ihmettelemme.
Yhtiön maksuvalmius ja budjetin toteutuminen kannattaa aina selvittää, samoin tilikaudelle osuneet yllättävät menoerät, ja se, onko jouduttu ottamaan lisärahoitusta, vai onko puskurirahastoja käytössä.
Tässä on vain pintaraapaisu meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Todellisuudessa kysymyksiä on yhtä paljon kuin on asiakkaitakin.
Tervetuloa näytöillemme kyselemään - me vastaamme!
Nähdään näytöillä.
Kusti Ristiluoma, 0400 443 103 | kusti@bo.fi
Veli Myllylä, 040 709 0555 | veli@bo.fi
Comentários